Veelgestelde vragen
Hier vind je een antwoord op een aantal veelgestelde vragen.
Zit jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op!
Is Tobias beschikbaar als dekreu?
Welke voeding?
Wat betreft voeding voor Golden Retrievers, adviseren wij voeding met zo weinig mogelijk granen (= eerste vermelde hoofdbestanddeel op voeding is dan ook best vlees/kip/vis). Zeer veel honden reageren gevoelig op deze granen, wat zich uit in huidproblemen. Een hond is niet gemaakt om hoofdzakelijk granen te eten.
Deze wijze les mochten wij leren van Niko van 4Adogz: https://www.4adogz.be/
Waarom stamboom?
De keuze om een Golden Retriever puppy met stamboom of zonder stamboom te kiezen, brengt steeds vragen met zich mee. Waarom is er zo’n prijsverschil? Wat kan ik voor deze prijs meer verwachten? Wat houdt een stamboom in, …?
Wij zijn een officieel erkende kennel van de Koninklijke Maatschappij St. Hubertus. Wij hebben er bewust voor gekozen voor het fokken van Golden Retriever puppies met stamboom. Onze puppies worden daarnaast ook geboren uit een combinatie van ouderparen met als voorwaarde dat alle testen die kunnen uitgevoerd worden, ook zijn uitgevoerd.
Wij doen dit niet enkel om de raszuiverheid te waarborgen, maar vooral ook omwille van de gezondheid van de puppies én de ouders:
Elk hondenras heeft zijn gevoeligheden. Bij het fokken met stamboom moeten de ouders aan een aantal voorwaarden voldoen.
In het geval van Golden Retrievers wordt voor het fokken van puppies met stamboom een aantal testen uitgevoerd. Wij voeren bij de ouderparen een heuponderzoek, elleboogonderzoek, oogonderzoek (PRA-1,-2 en cataract), onderzoek op epilepsie en DNA-onderzoek uit. Daarnaast moeten de honden hun attest van conformiteit aan de rasstandaard behalen.
Hierdoor weet men dus of de ouderparen bepaalde problemen hebben, een grotere kans hebben om deze later te ontwikkelen, of bepaalde problemen kunnen doorgeven aan hun puppies.
Het is echter belangrijk om te beseffen dat wij nog steeds bezig zijn met levende wezens. Daarom is niet alles voorspelbaar! We kunnen echter wel proberen om zoveel mogelijk problemen te voorkomen door met gezonde ouderparen te fokken. Dat vinden wij belangrijk.
Nog een reden voor het fokken van Golden Retrievers met stamboom is de garantie dat er in goede omstandigheden wordt gefokt.
Zo mag er niet met te jonge of te oude teefjes gefokt worden. Fokken mag pas ten vroegste vanaf de leeftijd van 15 maand en mag niet meer na de leeftijd van 10 jaar. Ook mogen de nestjes elkaar niet te snel opvolgen, om de teef voldoende recuperatietijd te geven. Wij laten steeds één of meerdere loopsheden tussen nestjes in.
Wij houden van honden, en willen dan ook enkel de best mogelijke gezondheid voor onze honden, hun puppies en hun toekomstige baasjes. Daarom kozen wij voor het fokken met stamboom.
Transparantie is voor ons zeer belangrijk. De resultaten van onze Golden Retrievers vindt u per hond op hondjes.
Wanneer zijn er volgende nestjes? Waarom is de wachttijd zo lang?
Wanneer volgende nestjes?
Wanneer er nestjes zijn, hangt uiteraard af van de loopsheden van onze teefjes. Elk teefje houdt er haar eigen ritme op na. Onze planning kan je hier terugvinden.
Waarom is de wachttijd zo lang?
We merken helaas dat meer en meer mensen direct een pupje willen, en schrikken als we laten weten dat de wachttijden tot meer dan 1 jaar zijn. Daarom vinden we het belangrijk om te kaderen hoe dit komt:
De gezondheid van onze teefjes & pups staat voorop. Dit wil zeggen dat wij ook minstens één loopsheid laten tussen twee nestjes. Dat houdt in dat er 20 tot 24 maanden tussen twee nestjes van een teefje zitten.
Morgen om een pupje komen zit er bij ons dus zeker niet in. Gelukkig maar! Zo weet jij dat wij belang hechten aan onze dieren, en dat verwachten wij ook van de toekomstige baasjes.
Hoe werkt de wachtlijst?
Bij contact vermelden steeds indien de wachtlijsten gesloten zijn.
Wanneer de wachtlijst open is kan je kiezen:
- Je komt op de algemene wachtlijst
- of op een wachtlijst voor een pupje van een specifiek teefje indien je hier voorkeur voor hebt.
Wanneer je op de algemene wachtlijst staat, hou er rekening mee dat jouw positie (bijv. 20e plaats) niet persé betekent dat je ook het 20e pupje krijgt. Dat hangt af van welk geslacht je wenst, hoeveel mensen voor je staan die hetzelfde geslacht wensen, en hoeveel pupjes van dat geslacht geboren worden.
Voorschot:
Vanaf een teefje is gedekt, vragen we voor de eerste 6 mensen op de wachtlijst een voorschot. Dit voorschot wordt uiteraard teruggestort wanneer er geen pupjes genoeg zijn. Dit voorschot wordt niet teruggestort bij annulering na bevestiging van dracht op 4 weken.
Wanneer mogen we op puppybezoek komen?
- Wegens corona gaan de bezoeken voorlopig individueel door -
1e bezoek
Om jullie te leren kennen en te kijken welk type karakter best bij jullie zou passen, plannen we het eerste bezoek individueel in. Voor de toekomstige puppy eigenaars is dat natuurlijk het leukste als de pupjes net geboren zijn. Dan kunnen jullie de kleintjes al voor een eerste keer zien.
Belangrijk bij dit bezoek is dat de pupjes nog niet mogen aangeraakt worden. De pupjes zijn immers nog niet gevaccineerd.
Puppyborrel
Om de mama en pups hun rust te gunnen & wegens infectiegevaar, gaan we het volgende bezoek pas plannen op een 5-tal weken. We zullen dan een puppyborrel organiseren waarop jullie allen welkom zijn. Zo kunnen jullie elkaar leren kennen, en kunnen wij met iedereen eens een praatje slaan.
De pups zullen uiteraard ook present zijn, en op die leeftijd zit er al wat meer leven in én mogen jullie de pups ook al aanraken. De kleurbandjes worden afgedaan zodat er geen favorietjes ontstaan op basis van één momentopname. Wij zien de pups immers elke dag en kunnen beter inschatten welke karaktertjes het zijn over de hele periode heen.
Pupje ophalen
Omdat heel wat mensen van ver komen, hebben we beslist om het volgende bezoek op 8 weken te doen, waar jullie dan direct jullie pupje mogen meenemen.
Tussenliggend kunnen jullie wekelijks de updates volgen via onze facebookgroep.
Hoe weet ik welke pup ik krijg?
Wij vinden het zeer belangrijk om de toekomstige baasjes, en hun gezinssituatie te leren kennen. Op basis van jullie situatie wordt gekeken welke pup het beste bij jullie past. Het karakter van de puppies wordt bekeken op 7 weken, waarna door ons wordt beslist welke pup het beste bij u en uw gezin past.
Je kan uiteraard wel het geslacht kiezen, of je voorkeur hiervoor geven.
Een pup in huis, sta ik er nu alleen voor? Onze nazorg.
Misschien is het jullie eerste pup? Jullie hebben vragen, twijfels, ...?
Jullie kunnen steeds bij ons terecht, ook nadien! We beschikken ook over een dierenartspraktijk waar je steeds welkom bent.
Wanneer jullie om de puppy komen, wordt er steeds een pakketje meegegeven. Hierin zit wat eten voor de eerste dagen, wat leuke gadgets, en een informatieboekje.
In dit boekje kan je informatie vinden over hoeveel jullie pup mag eten, hoe je best overschakelt naar een andere voeding, wat je kan doen om schrokken tegen te gaan, wat je kan doen als je puppy last heeft van zijn tandjes, bij diarree, geen eetlust. Ook praktische informatie over hoeveel jouw pupje mag wandelen afhankelijk van zijn leeftijd, ...
Dit geeft je al een goede leidraad.
Daarnaast houden we ervan om onze puppies op te volgen. Niets is leuker om te zien hoe ze verder opgroeien, of gewoontes van de mama worden overgenomen, welke fratsen ze uithalen, ...
Hiervoor hebben we een facebookgroep opgericht waar alle puppyeigenaars terecht kunnen. Dan kan je ook zelf de broertjes en zusjes van jullie puppy opvolgen.
Uiteraard blijven we altijd telefonisch en via e-mail bereikbaar. Ook kan je steeds in onze dierenartspraktijk terecht.
Ik stuurde jullie een mail/sms, maar kreeg geen antwoord?
Inhoud van de mail:
Wij investeren veel tijd, liefde en zorg in het zorgen voor onze pups en zoeken dan ook steeds naar een goede thuis voor hen. Wij willen onze pups een gouden mandje bieden en de mensen een vriend voor het leven.
We vragen dan ook om wat meer informatie te geven in jullie mail over jezelf, gezinssituatie, motivatie, eventuele ervaring, waarom de keuze voor dit ras, ...
Dan mogen jullie sowieso een antwoord van ons verwachten.
Mails bestaande uit één zin waar wordt gevraagd naar prijs of beschikbaarheid van pups worden dan ook niet beantwoord. Ook smsjes horen niet tot onze communicatiemiddelen.
Automatisch antwoord:
Is jullie vraag ondanks een mail met de benodigde informatie nog niet beantwoord? We stellen steeds een automatisch antwoord in zodat jullie weten hoe dit komt. Soms is het druk met pups, maar soms is het ook niet mogelijk om op de wachtlijst te komen. We vermelden dit ook steeds duidelijk op de website.